Nederlanders bereid om zorgkosten te betalen voor ander

Nederlanders bereid om zorgkosten te betalen voor ander

Datum: 8 september 2018

In Nederland is er door de jaren heen een grote bereidheid om zorgkosten te dragen voor een ander. In 2017 gaf bijna driekwart van de Nederlanders aan dat zij bereid waren om in het basispakket te betalen voor zorgbehandelingen waar zij zelf (nog) geen gebruik van maken. Er zijn wel verschillen in mate van solidariteit en dat is ook aan het verschuiven.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel van het Nivel, met metingen in 2013, 2015 en nu ook 2017. Het Nivel brengt deze barometer uit om te meten of mensen bereid zijn zorgkosten te dragen voor anderen en hoe dit verandert over de tijd.

Over het algemeen solidair met anderen
Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. In de zorgpremie voor het basispakket zijn de zorgkosten opgenomen van zowel onszelf als van anderen. Wanneer mensen minder bereid zijn te betalen voor een ander, kunnen deze solidariteitsprincipes onder druk komen te staan. De resultaten van het Nivel-onderzoek laten zien dat mensen over het algemeen solidair zijn met anderen.

Meer solidariteit met mensen die pech hebben
Er zijn wel verschillen in de mate van solidariteit. Met mensen die ‘pech’ hebben, is meer solidariteit dan met mensen die schijnbaar zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gezondheid. Zo kunnen mensen die een genetische aanleg hebben voor een ziekte, op meer solidariteit rekenen dan mensen die roken, drinken of met een ongezonde levensstijl. Door de jaren heen is dit overigens wel aan het verschuiven, zo blijkt uit het Nivel-rapport.

Bekijk hier de Barometer Solidariteit.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Abonneer hier