Investeren in ondersteunde zelfzorg loont

Investeren in ondersteunde zelfzorg loont

Datum: 17 april 2018

Ondersteunde zelfzorg voor mensen met een chronische aandoening loont, niet alleen medisch, maar ook maatschappelijk. Dat blijkt uit de landelijke Social Return on Investment (SROI) analyse die ZO! (Zelfzorg Ondersteund) heeft gepubliceerd. Deze analyse van de maatschappelijke kosten en baten toont aan dat de inzet van zelfzorg interventies, zoals begeleiding van gezondheid en gedrag, implementatie van persoonsgerichte zorg en de inzet van coachende gesprekstechnieken, een groot effect heeft op andere gebieden, zoals medicatiegebruik en doorverwijzingen naar medisch-specialistische zorg en fysiotherapeuten.

De SROI-ratio komt in 2017 uit op 4,9, ten opzichte van 4,5 in 2016. Dat betekent dat elke euro input een maatschappelijke winst oplevert ter waarde van 4,9 euro (gemiddeld over 5 jaar).

Drie lokale quick scans
Naast een landelijke SROI-analyse liet ZO! ook drie quick scans, regionale impact peilingen, uitvoeren bij onder andere THOON. THOON is een organisatie van en voor huisartsen in Twente en de directe omgeving. Deze organisatie leidde in 2016-2017 praktijkondersteuners, huisartsen en assistenten in de huisartsenpraktijk op met een training coachende gesprekstechnieken. Zo’n 5660 patiënten met een chronische aandoening kregen coaching van hun zorgverleners, waarvoor extra tijd werd vrijgemaakt om een langer consult te kunnen voeren.

Meer partijen hebben belang bij ondersteunende zelfzorg
Erica de Goeij, manager zorgprogramma’s bij THOON: “Wat het prettige is aan deze SROI is dat je eigenlijk meteen al kunt zien dat de businesscase van een zelfzorginterventie niet beperkt is tot de zorggroep. We hebben het vaak over de samenwerking tussen zorggroep, huisarts en ziekenhuis, maar hieruit blijkt duidelijk dat er meer partijen belang hebben bij ondersteunde zelfzorg implementeren. Belangrijke partijen als patiënten, werkgevers en gemeenten worden vaak niet meegenomen in een reguliere businesscase; bij deze SROI-analyse wel”, aldus De Goeij.
Hij vervolgt: “Een werkgever heeft er ook baat bij wanneer medewerkers met een chronische aandoening minder productiviteitsverlies en ziekteverzuim hebben. En nog belangrijker: patiënten hebben volgens de SROI-analyse een hogere kwaliteit van leven. Het is uniek dat er bij een maatschappelijke business verder wordt gekeken dan de zorgverzekeraar en zorgaanbieder, en ook uitkomsten bij de patiënt worden meegewogen.”

Lokale quick scans 
Naast een landelijke SROI liet ZO! ook drie lokale analyses uitvoeren. Hieruit blijkt dat – ook in een lokale context – investeren in ondersteunde zelfzorg positief uitpakt voor zowel patiënten als de deelnemende organisaties.

Quick Scan Social Return On Investment bij Het Huisartsenteam

Quick Scan Social Return On Investment bij Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra (SAG)

Quick Scan Social Return On Investment bij THOON

Wilt u meer weten over de kosten en baten van ondersteunde zelfzorg implementeren en de Social Return on Investment methodiek? Kijk op zelfzorgondersteund.nl/hulp-bij-financiering

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *