Actiz over zorginkoop: “Zet het hele budget in!”

Actiz over zorginkoop: “Zet het hele budget in!”

Datum: 2 februari 2015

zn_inkoopgids_wijkverpleging_zorgenzWIJKVERPLEGING EN VERPLEEGHUISZORG – Uit onderzoek van Actiz blijkt dat zorgverzekeraars en zorgkantoren minder uren wijkverpleging en zware zorg inkopen. “Zet bij de enorme hervorming van de ouderenzorg het hele budget in,” luid de oproep van Aad Koster, directeur Actiz.

In het afgelopen weekend presenteerde ActiZ de resultaten van twee onderzoeken die bureau ICSB heeft uitgevoerd om inzicht te krijgen in de zorginkoop van wijkverpleging en verpleeghuiszorg voor 2015. Daaruit blijkt dat zorgverzekeraars en zorgkantoren niet alleen minder uren zware zorg en wijkverpleging inkopen bij zorgorganisaties dan is afgesproken, maar dat zij ook korten op het tarief van de zorg.

Wijkverpleging kan niet voldoen aan de vraag
In het Onderhandelaarsakkoord V&V dat de staatssecretaris van VWS met alle betrokken partijen in de langdurige zorg heeft afgesproken, staat dat zorgorganisaties de komende tijd 12% minder zorg thuis moeten leveren dan de afgelopen jaren. Uit het onderzoek van ICSB blijkt echt dat er door zorgverzekeraars een volumekorting van 15% of meer is doorgevoerd; soms bedraagt deze zelfs meer dan 40%. Zorgorganisaties geven aan dat wijkverpleegkundige teams daardoor geen of onvoldoende antwoord kunnen geven op de zorgvraag van cliënten die thuis wonen. ActiZ pleit ervoor dat verzekeraars meer open staan voor een constructief overleg met zorgorganisaties die volop bezig zijn met de hervormingen van de ouderenzorg.

Risico’s voor specialistische voorzieningen
Uit het onderzoek zorginkoop wijkverpleging komt verder naar voren dat alle specialistische voorzieningen, waaronder de 24-uurs bereikbaarheid en de ketenzorg dementie, risico’s lopen, terwijl de groep mensen die met complexe zorgvragen thuis woont, toeneemt.
Zorgorganisaties geven verder aan dat alle financiële risico’s bij hen liggen: zij hebben zorgplicht en mogen geen wachtlijsten laten ontstaan, terwijl nu al duidelijk is dat er te weinig zorg is ingekocht om alleen al de huidige groep cliënten de juiste zorg te verlenen. Zorgorganisaties verwachten dan ook dat zij uit eigen zak moeten bijbetalen of een opnamestop moeten invoeren.

Onvoldoende verpleeghuiszorg
Uit het onderzoek zorginkoop verpleeghuiszorg (Wet Langdurige zorg) blijkt dat zorgverzekeraars onvoldoende zware zorg inkopen en zorgorganisaties lastig kunnen voldoen aan de zorg en ondersteuning van ouderen die langer thuis wonen. Daarnaast zijn de kortingen op het tarief verdubbeld en ervaren zorgorganisaties onredelijke volumekortingen; zo zijn er minder plaatsen met verblijf ingekocht. Veel zorgorganisaties geven aan dat er nauwelijks ruimte was om te onderhandelen.

Nog € 400 miljoen op de plank
Aad Koster, directeur ActiZ: “ActiZ vindt dat verzekeraars en zorgorganisaties gezamenlijk staan voor het slagen van een enorme opgave: de hervormingen van de ouderenzorg. Dat betekent dat er ook in die lijn onderhandeld moet worden. En omdat het al een enorme uitdaging is om dit te lagen slagen, moeten zorgverzekeraars het niet onnodig moeilijk maken . Daarom vragen we zorgverzekeraars en de staatssecretaris vandaag om al het geld dát beschikbaar is, en dat is naar schatting een bedrag van circa € 400 miljoen uit 2014 dat nog op de plank is blijft liggen, in te zetten.”

Rol van de verzekeraars
Verder blijkt dat kleine zorgorganisaties minder vaak eigen contracten met zorgverzekeraars kunnen afsluiten en als onderaannemer aan de slag aan de slag moeten. ActiZ vindt dat een kwalijke zaak, omdat dit de keuzevrijheid voor cliënten, kleinschaligheid en diversiteit uiteraard niet te goede komt. Verder oordeelt ActiZ dat de zorginkoop mee moet bewegen met het beleid van het kabinet: als we willen dat ouderen, zelfs tot op hoge leeftijd en met complexe vraagstukken, thuis blijven wonen, dan moet de zorg thuis door wijkverpleging daarop zijn ingericht. En moet er voldoende zorg in en door verpleeghuizen mogelijk zijn. Dat blijkt niet uit de zorginkoop 2015 door zorgverzekeraars.

(Beeld uit de Inkoopgids Wijkverpleging van Zorgverzekeraars Nederland)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *