Krachtige samenwerking in Achterhoek Rookvrij

Krachtige samenwerking in Achterhoek Rookvrij

Datum: 6 november 2019

Roken is nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van veel ziekten en is tevens een belangrijke doodsoorzaak. In de Achterhoek hebben partijen de handen ineen geslagen om samen te werken aan een rookvrije regio. Vanuit preventie, het sociaal domein, huisartsenzorg en beide ziekenhuizen is het samenwerkings-verband Achterhoek Rookvrij gestart. De projectleiding is in handen van ROS Proscoop. 

Door deze brede samenwerking kunnen interventies, zoals Stoptober en Stoppen-Met-Roken cursussen, gerichter worden ingezet. Daardoor zullen ze naar verwachting meer effect opleveren.

Uitgangspunten
De inzet van Achterhoek Rookvrij is ervoor te zorgen dat het aantal rokers verminderd en dat er zo min mogelijk nieuwe rokers bij komen. Daartoe zijn er drie uitgangspunten geformuleerd.
1. Voorkómen dat jongeren gaan roken.
Steeds minder jongeren roken. Het streven is om in de Achterhoek sneller te komen op  nul nieuwe rokers dan op andere plekken in Nederland.
2. De omgeving zoveel mogelijk rookvrij maken.
Denk aan sportclubs, speeltuinen, scholen,  huisartsenpraktijken, gemeentehuizen, gezonde straten/buurten enzovoort.
3. Rokers helpen bij het stoppen met roken.
Voor elke Achterhoeker die wil stoppen hebben we een hulpaanbod dat bij hem of haar past.

Regionale communicatiecampagne
Een regionale communicatiecampagne moet Achterhoek Rookvrij voor iedereen zichtbaar maken. Offline én online herkenbaar zijn. Er is een platform ontwikkeld dat de komende tijd verder wordt ingericht met alle regionale informatie rondom roken en stoppen met roken: achterhoekrookvrij.nl. Deze campagne sluit aan bij de nationale campagnes van de Rookvrije Generatie en Stoptober, maar heeft wel een Achterhoeks tintje, bijvoorbeeld in de vorm van een Achterhoeks logo. Achterhoekers kunnen op het platform ook zelf inspirerende voorbeelden of ideeën aanleveren.

Deelnemende partijen in Achterhoek Rookvrij zijn: de acht Achterhoekse gemeenten, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Iris In de Buurt, Huisartsenzorg Oude IJssel, Huisartsenzorg Oost-Achterhoek, Santiz ziekenhuizen en ROS Proscoop (projectleiding). Achterhoek Rookvrij valt onder de Thematafel Gezondste Regio en wordt mede mogelijk gemaakt door Achterhoek Ambassadeurs.

 

(Foto: Pixabay)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *