Per 2019 GLI in en paracetamol uit het basispakket

Per 2019 GLI in en paracetamol uit het basispakket

Datum: 2 juni 2018

zorgverzekeraars_zorgenzVanaf 2019 komen er weer een aantal wijzigingen in het basispakket. Zo kunnen huisartsen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht verwijzen naar een ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI). Aanbieders van een GLI-programma kunnen de kosten daarvan declareren bij de zorgverzekeraar. Paracetamol, vitaminen en mineralen gaan uit het basispakket. Zittend ziekenvervoer wordt verruimd. Oefentherapie bij COPD wordt per 2019 vanaf de eerste behandeling vergoed. En de bijbetalingen van bepaalde geneesmiddelen wordt maximaal 250 euro.

GLI is gericht op het tegengaan van overgewicht door onder begeleiding minder te eten, meer te bewegen en met psychologische ondersteuning te werken aan gedragsverandering. Minister Bruins noemt het vergoeden van de gecombineerde leefstijlinterventie een belangrijke stap. “De gezondheid van de gebruikers zal erop vooruit gaan. Daardoor verwachten we tevens dat de kosten voor duurdere vormen van zorg lager uitvallen. Dat is winst voor de patiënt en winst voor de premiebetaler.”

Staatssecretaris Blokhuis: “Het kabinet zet in op langer leven in goede gezondheid voor alle Nederlanders. Deze maatregel draagt daar concreet aan bij. We gaan er vanuit dat deze mensen vervolgens ook beter kunnen meedoen in de samenleving. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”

Paracetamol, vitaminen en mineralen
Verder zijn er per 1 januari 2019 nog een aantal wijzigingen in het basispakket. Het kabinet volgt het advies van Zorginstituut op om paracetamol, vitaminen en mineralen die ook in de vrije verkoop verkrijgbaar zijn, bij bijvoorbeeld de drogist of supermarkt, niet langer te vergoeden uit het basispakket. De apothekersorganisatie KNMP en een aantal ouderenbonden zijn hier overigens op tegen.

Zittend vervoer en oefentherapie bij COPD
De aanspraak op zittend ziekenvervoer wordt verruimd. Hierdoor kunnen patiënten gebruik maken van vervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles als deze samenhangt met de behandeling. Ook wordt vanaf 1 januari 2019 oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal vergoede behandelingen. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.

Tot slot worden de bijbetalingen voor bepaalde geneesmiddelen volgens afspraak in het regeerakkoord gemaximeerd op 250 euro per jaar. Dit is een belangrijk onderdeel van het pakket aan maatregelen om de stapeling van zorgkosten te voorkomen. Hierover volgt komende week nog een artikel op ZorgenZ.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *