Zorgpad om escalatie hulpmijders te voorkomen

Zorgpad om escalatie hulpmijders te voorkomen

Datum: 7 mei 2018

Nu de wachtlijsten in de ggz verder toenemen en mensen en ouderen langer thuiswonen, nemen problemen onder hulpmijders toe. Wijkverpleegkundigen en huisartsen in Waddinxveen hebben daarom met andere partijen en met ondersteuning van Reos de problematiek in kaart gebracht en samenwerkingsafspraken gemaakt om sneller in te kunnen grijpen.

‘Mensen moeten zolang mogelijk thuis wonen. Daardoor nemen problemen onder hulpmijders toe. Denk aan inwoners die door psychische problemen niet in staat zijn om hun financiën te beheren, maar geen ondersteuning inroepen en uit huis worden gezet. Een betere samenwerking tussen professionals onderling kan zulke escalaties voorkomen. Als je snel iemands complete situatie in beeld krijgt, wordt duidelijk welke combinatie van factoren een probleemsituatie in stand houdt.

Zorgpad voor zorgmijders
Ook andere zorgverleners missen de verbinding tussen gemeente, ggz, huisartsen en wijkverpleging. De aanpak van hulpmijders staat op de agenda van het geïntegreerd samenwerkingsverband tussen huisartsen, fysiotherapeuten, apotheken en diëtisten in Waddinxveen. Reos werd ingeschakeld voor projectmanagement bij het in kaart brengen van de problematiek.Na goedkeuring van de projectaanvraag door VGZ, heeft de adviseur voor Reos een werkgroep geformeerd uit de belangrijkste organisaties in Waddinxveen die betrokken zijn bij zorgmijders.
De werkgroep is  aan de slag gegaan met het formuleren van een zorgpad. Daarin staat hoe hulpmijders te herkennen zijn, met wie men het beste kan samenwerken en hoe deze samenwerking te realiseren is. Tevens geeft deze ketenaanpak aan wanneer verwijzing is geïndiceerd is en bevat het de praktische gegevens van deze organisaties. De projectleider van Reos bewaakt het proces, zorgt ervoor dat iedereen zijn taken uitvoert en communiceert met VGZ.

Escalaties voorkomen
De volgende fase was de implementatie in heel Waddinxveen. Hiervoor is een scholing ontwikkeld voor wijkverpleegkundigen, medewerkers van het sociaal team en preventieteam, praktijkondersteuners en huisartsen. Bij de scholing was het meldpunt zorg en overlast direct betrokken.  Het project is nu in de fase dat de zorg- en hulpverleners werken met het zorgpad. De samenwerking zorgt ervoor dat hulpmijders passende hulp in de eigen omgeving krijgen waardoor escalaties en duurdere zorg worden voorkomen. Over enige maanden vindt een tussenevaluatie plaats.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *