Zorgstelsels rijke landen met elkaar vergeleken

Zorgstelsels rijke landen met elkaar vergeleken

Datum: 14 maart 2018

Artsen en verpleegkundigen in Amerika verdienen aanzienlijk meer dan in de rijke Europese landen. Desondanks zijn de Europese zorgstelsels zijn veel beter dan de Amerikaanse en ze zijn ook nog eens aanzienlijk goedkoper. Het Nederlandse zorgstelsel levert een even goede kwaliteit als andere rijke landen in Europa voor een iets lagere prijs. 

Dit blijkt uit een uitgebreid overzicht in het Amerikaanse medische tijdschrift JAMA, dat dinsdag is gepubliceerd. Hierin wordt het stelsel in de VS vergeleken met de zorgstelsels in tien andere rijke landen, waaronder Canada, Australië en Europese landen als Nederland, Duitsland en Zwitserland. Niet eerder gebeurde dit zo gedetailleerd als in dit Brits-Amerikaanse onderzoek, waarin zorgsystemen op bijna honderd punten naast elkaar zijn gelegd.

Goed salaris
Hieruit komt onder meer naar voren dat Nederlandse zorgverleners goed worden betaald. Alleen Nederlandse huisartsen zitten, net als de Franse en Australische, aan de onderkant van de middenmoot, met een gemiddeld jaarsalaris van rond de 110.00 dollar (90.000 euro). Zweedse huisartsen krijgen minder (86.000 dollar). Duitse (154.000 dollar) en vooral Amerikaanse huisartsen (218.000 dollar) veel meer. Gekeken naar de tweede lijn zijn Nederlandse specialisten Europees koploper en verdienen met 192.000 dollar bijna twee keer zoveel als Zweedse (98.000). In Amerika zijn specialisten met 316.000 dollar nog beter af. Nederlandse verpleegkundigen staan met een jaarsalaris van 65.000 dollar ook op de tweede plaats. Alleen de Amerikaanse verdienen met 74.000 dollar meer.

Hogere kosten en matige gezondheid in VS
In de VS wordt ook flink betaald voor het zorgstelsel: met 17,8 procent van het nationaal inkomen. In Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland ligt dat tussen de 10,5 en 11.3 procent. Die hoge bestedingen aan zorg in de VS leiden echter niet tot een gezondere bevolking, zoals is te zien aan onder meer levensverwachting, kindersterfte en leefstijl. De levensverwachting in de VS is met een gemiddelde van 78,8 jaar aanzienlijk lager dan in Nederland, waar dit ligt op 81,6 jaar. In Japan ligt dat zelfs op 83,9 jaar. Vier op de duizend kinderen in de VS overlijdt rond de geboorte, in Nederland is dat 2,5. Amerikanen roken met 11,4 procent van de bevolking minder dan de 19 procent in ons land. Maar Amerikanen zijn ze veel vaker te dik: 70 procent tegen minder dan 50 procent van de Nederlanders.

De matige gezondheid in de VS in vergelijking met andere landen schrijven de onderzoekers onder meer toe aan de relatief hoge armoede. De verschillen in zorguitgaven zijn volgens de onderzoekers lastiger te verklaren. In de VS worden namelijk niet meer verrichtingen gedaan dan elders. Wel vinden keizersnedes in de VS (een op de drie geboortes) vaker plaats dan in Nederland, Zweden of Japan (een op de zes), maar niet meer dan in Duitsland, Zwitserland en Australië.

Dure onderzoeken en medicijnen
Het grootste verschil lijkt dan ook te zitten in de prijzen die worden berekend voor verrichtingen en nieuwe medicijnen. Zo kost een CT-scan in de VS gemiddeld 900 dollar, tegen 280 dollar in Nederland en een kleine 100 dollar in Canada. Waar in Nederland jaarlijks 466 dollar per inwoner aan geneesmiddelen wordt uitgegeven, het minst in alle onderzochte landen, is dat in de VS bijna het viervoudige: 1.443 dollar.

Bronnen: JAMA en NRC

(Foto Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *