Substitutie naar basis-ggz kan 260 miljoen besparen

Substitutie naar basis-ggz kan 260 miljoen besparen

Datum: 16 februari 2018

Behandeling van mensen met depressie en angststoornissen door de generalistische basis-ggz is per cliënt ruim 2.000 euro goedkoper dan een behandeling door de gespecialiseerde ggz, terwijl de resultaten hetzelfde zijn. Omdat er jaarlijks 125.000 patiënten met deze klachten worden behandeld, kan doorverwijzing naar de basis-ggz dus 260 miljoen euro per jaar besparen.

Dat meldt Indigo in haar persbericht over de kosteneffectiviteitsstudie onder leiding van professor Bea Tiemens van de Radboud Universiteit Nijmegen. De generalistische basis-ggz is in 2014 ingevoerd voor mensen met psychische klachten die niet door de huisarts kunnen worden behandeld, maar die niet ernstig genoeg zijn voor de gespecialiseerde ggz. Bij deze lichtere vorm van ggz is de gemiddelde behandeltijd korter. Na 2014 daalde het aantal patiënten bij de gespecialiseerde ggz en steeg het aantal patiënten bij de generalistische basis-ggz GGZ, zo bleek vorig jaar uit een monitor van KPMG.

Substitutie
“Die monitor laat zien dat de substitutie inderdaad is gelukt. Dat is een grote verdienste van ggz-organisaties, die daar financieel niet direct baat bij hadden. Maar die substitutie beantwoordt nog niet de vraag of de patiënten beter of slechter af zijn. En kan de zorg inderdaad goedkoper met hetzelfde effect? Met enige slagen om de arm is het antwoord ‘ja’,” aldus Tiemens.

Zelfde effect tegen veel lagere kosten
De onderzoekers vergeleken 4300 patiënten met depressies en angststoornissen en behandeling in de generalistische basis-ggz met een vergelijkbare groep patiënten met behandeling bij een gespecialiseerde ggz-instelling. De gemiddelde uurprijs in de generalistische basis-ggz ligt iets hoger  dan in de gespecialiseerde ggz, omdat bij de behandeling vooral relatief duurdere gz-psychologen en verpleegkundig specialisten zijn betrokken en nauwelijks lager ingeschaalde disciplines. De gemiddelde behandeltijd is in de basis-ggz echter veel korter dan in de gespecialiseerde ggz: 9,8 tegenover 39,4 uur. Dat maakt de kosten per patiënt gemiddeld 2.132 euro lager (!). Het effect van beide behandelingen is daarbij even positief, zo blijkt uit het onderzoek.

Tarieven niet kostendekkend
Terwijl de Nederlandse zorg hierdoor 260 miljoen euro kan besparen, haken generalistische basis-ggz-instellingen juist af, omdat de gehanteerde tarieven niet kostendekkend zijn. “Generalistische basis-ggz is effectief en relatief goedkoop, maar de kosten zijn voor instellingen niet op te brengen. Dat is wrang,” zegt Tiemens.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *