Met MCC juiste zorg op juiste plek in Achterhoek

Met MCC juiste zorg op juiste plek in Achterhoek

Datum: 14 januari 2016

streekziekenhuis_koningin_beatrix_zorgenzHuisartsen in de Oost-Achterhoek gaan een deel van de taken van de medisch specialisten van Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk overnemen. Ze hebben hiervoor een Medisch Coördinatie Centrum (MCC) opgericht. “Een belangrijke stap voor alle betrokken partijen in onze regio, ook voor patiënten. We komen zo dichter bij ‘ontschotting’ en goede zorg die we in samenhang kunnen bieden”, verklaart Joost van Niekerk, medisch directeur in de regio Oost-Achterhoek van Huisartsenzorg Oost-Achterhoek (HZAO).

Van Niekerk heeft het liever niet over substitutie van zorg. “Dat heeft zo’n negatieve bijklank, het gaat niet alleen over het kostenaspect. Niet: de eerste lijn is goedkoper dus laten we zoveel mogelijk zorg daar naar overhevelen. We mogen ook het perspectief van patiënten en de kwaliteit niet uit het oog verliezen. Het gaat in de Achterhoek om de juiste zorg op de juiste plek tegen de juiste kosten”, legt hij uit.

Regionale dienstverlening
Het huidige zorgstelsel is volgens hem debet aan verkokering, die we ook terugzien in de inkoop van zorgverzekeraars. “Nu zien we dat in de regio meer naar samenhang in de zorg wordt gekeken, naar ontschotting. Er zijn meerdere partners gekomen, zoals gemeenten die taken hebben op het vlak van de Wmo en de jeugdzorg. We hebben te maken met dezelfde patiënten en cliënten. Onze zorg en dienstverlening verlenen we regionaal. Het ligt dan voor de hand om gezamenlijk te gaan kijken welke zorg er in de Achterhoek nodig is. Daar past ons initiatief goed bij”, vervolgt Van Niekerk.

Medisch Coördinatie Centrum: overlegorgaan van ontschotting
Van Niekerk vertelt dat HZAO al een paar projecten had, gericht op de juiste zorg op de juiste plek tegen de juiste kosten. “Maar wat we vaak zien: als de subsidie op is, stopt het project. Dat kan toch niet waar zijn, dachten wij. We zijn gaan nadenken over een middellange visie. Zo kwamen we uit op het oprichten van een Medisch Coördinatie Centrum. Dat is geen fysiek centrum, maar een samenwerkingsverband, een overlegorgaan van ontschotting, waarin de professionals centraal staan, een brede visie ontwikkeld wordt en projecten gefaciliteerd en gemonitord worden. Het is geen doel maar een middel om ons streven de juiste zorg op de juiste plaats structureel in te bedden.”

Ook afspraken over goede en veilige zorg
De huisartsen en medisch specialisten hebben in eerste instantie afspraken gemaakt over een aantal chronische aandoeningen als diabetes, COPD en cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Afhankelijk van het onderwerp zijn daar diverse specialisten bij betrokken. Dit jaar komen er afspraken over ouderenzorg.
Van Niekerk: “We willen als MCC een brede visie op de zorg ontwikkelen en ook afspraken maken over ICT bijvoorbeeld, over patiëntportalen en veilig emailverkeer. Dat draagt bij aan goede en veilige zorg.”

Gemeenten zijn belangrijke spelers
Geprobeerd wordt om verbinding te gaan leggen met het sociale domein. “We merken overal in de regio dat gemeenten belangrijke spelers zijn. Zij bekostigen de ggz en de jeugdzorg. We zien verschillen tussen gemeenten, ook hier in de oostelijke Achterhoek. Besprekingen met gemeenten zijn speerpunten voor ons, net als de ggz, ouderenzorg en de verbinding tussen cure, care en sociale domein.”

Diagnostiek in eigen praktijk
Huisartsen in de oostelijke Achterhoek krijgen binnenkort de mogelijkheid meer diagnostiek vanuit hun eigen praktijk te verrichten met point-of-care-testen, dit is een van de onderwerpen binnen het MCC. Het laboratorium is in het ziekenhuis gevestigd. De patiënt komt eerst bij de huisarts voor een test. Pas als blijkt dat het nodig is, wordt de patiënt verwezen naar het ziekenhuis. “Dat is voor de patiënt prettig: zorg dicht bij huis en de patiënt hoeft geen eigen bijdrage te betalen. De verwachting is dat dit ook kosten bespaart doordat er minder verwijzingen naar de tweede lijn zijn.”

Ondersteuning Menzis
Menzis ondersteunt het initiatief. “Ook het inkoopteam van Menzis is geregionaliseerd. De afspraak is dat als de eerste lijn iets oppakt, Menzis het niet gaat inkopen in de tweede lijn. Wij zien Menzis niet alleen als financier, maar als een serieuze vertegenwoordiger van hun verzekerden die voor deze groep kwalitatief goede zorg moet inkopen. In die rol zien wij Menzis. We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om goede samenhangende zorg te leveren.”

Corina de Feijter

(Foto Streekziekenhuis Koningin Beatrix: Ambulance Oost)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *